Z tuńczykiem i marchewką
Składniki:
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym - 1 puszka
- marchewka średniej wielkości
- 1 jajko
- mąka owsiana - 4-5 łyżek
Do miski przekładamy tuńczyka razem z sosem, dodajemy jajko, mąkę oraz marchew, którą przed dodaniem ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia (wersja beztłuszczowa) i rozprowadzamy równomiernie cienką warstwę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 - 60 minut, w zależności od grubości ciasta. Podczas pieczenia należy:
- kontrolować stopień zarumienienia tak, aby nie przypiec ciasta zbyt mocno
- podziurkować ciasto widelcem, aby usunąć nagromadzone powietrze, które powoduje niepożądane dziury.
Po zakończeniu pieczenia wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu kroimy na małe kawałki (jak na zdjęciu). Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 100°C przez 40 - 60 minut, w trakcie kontrolujemy stopień wysuszenia smaczków. Studzimy i gotowe. Można zamrażać.
Po zakończeniu pieczenia wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu kroimy na małe kawałki (jak na zdjęciu). Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 100°C przez 40 - 60 minut, w trakcie kontrolujemy stopień wysuszenia smaczków. Studzimy i gotowe. Można zamrażać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.