Składniki:
Pierś kurczaka - 1 podwójna
Cebula - 1 średnia
Papryka czerwona - 1 szt
Pulpa mango - 1 puszka
Mleczko kokosowe - 1 puszka
Olej - 2 łyżki
Marynata do kurczaka:
Olej - 2 łyżki
Kolendra świeżo mielona - ok 1 łyżeczka
Pieprz czarny lub kolorowy świeżo mielony - 1/2 łyżeczki
Kurkuma - 1 łyżeczka
Red curry Kotanyi - 2 czubate łyżeczki
Papryka ostra - 1/4 łyżeczki
Imbir - 1/4 łyżeczki
Sól - do smaku
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszać w misce z olejem. Pierś kurczaka pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na ok. 30 min.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę pokroić w cienkie paski. Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub garnku. Cebulę zeszklić, następnie dodać paprykę, chwilę podsmażyć i dodać kurczaka razem z marynatą. Smażyć całość kilka minut, następnie dodać pulpę mango oraz mleczko kokosowe. Dusić całość ok. 30 min od zagotowania, bez przykrycia aby sos się trochę zredukował. Najlepiej smakuje z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.