Składniki:
Drożdże instant - 1 opakowanie
Cukier - 1 łyżka
Mąka (tortowa, poznańska) - 500 gramów
Mleko roslinne lub bezlaktozowe - 250 ml
Jajko - 1 szt
Sól - 2 łyżeczki
Masło - 60 gramów
Cebula - 2-3 średnie
Mak - do posypania
Olej do smażenia
Pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
Sposób przygotowania
Zaczyn:
200 ml mleka (roslinne lub bezlaktozowe) wlać do Lidlomiksa, dodać łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość podgrzać do 37*C (mieszanie x1, czas 3 min., temp. 37*C). Następnie wsypać opakowanie drożdży i ponownie wymieszać ( mieszanie x1, czas 3 min., temp. 37*C. Po zakończeniu programu pozostawić zaczyn na 15min w temperaturze pokojowej.
W tym czasie:
- rozpuścić masło
Do rozpuszczonego masła dodać pozostałe 50 ml mleka
- wyjąć jajko z lodówki
Jajko rozmącić w szklance
Ciasto:
Po upływie 15 min dodać resztę składników w następującej kolejności. Mąka przesiana, masło z mlekiem, rozmącone jajko (ok. 1 łyżkę jajka zostawić do posmarowania cebularzy przed pieczeniem), 2 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto (program ugniatanie dwukrotnie). Następnie odstawić misę Lidlomiks z ciastem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia, z pokrywą, ale nie zamkniętą szczelnie.
W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, doprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku. Pozostawić do ostygnięcia.
Po upływie czasu wyrośnięcia podgrzać blachę do pieczenia w piekarniku do ok. 40*C. Ciepłą blachę wyłożyć papierem. Wyjąć ciasto z misy Lidlomiksa, formować małe placki z ciasta, szybko, bez nadmiernego ugniatania. Placki układać na ciepłej blasze. Następnie ułożyć na plackach farsz cebulowy. Tak przygotowane placki pozostawić w ciepłym piekarniku na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie wyjąć placki, posmarować brzegi pozostałym jajkiem i posypać makiem.
Piekarnik rozgrzać do do 180*C. Wstawić placki do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia (ok 30 - 40 min).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.